Decernarea Decorației Crucea Casei Regale a României Colegiului Național ”Constantin Diaconovici Loga”

Vineri, 25 octombrie 2019, în ziua în care Majestatea Sa Regală Mihai I ar fi împlinit vârsta de 98 de ani, la Palatul Regal din București, în Sala Tronului, a avut loc o ceremonie de învestituri cu ordine și decorații dinastice pentru 14 personalități și instituții din România.

Cu acest prilej, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române a conferit Colegiului Național C. D. Loga din Timișoara, la împlinirea a 100 de ani de la fondare ca prin liceu cu predare în limba română din Capitala Banatului, Decorația Crucea Casei Regale a României.

Decorația i-a fost înmânată directorului Colegiului, profesorul  Tihomir Milin.

 

Decorația este însoțită de un brevet ce explică motivele decrenării.

MARGARETA

Prin grația lui Dumnezeu

Custodele Coroanei Române

La toți de față și viitori Sănătate

Dorind a răsăplăti meritele

Colegiului Constantin D. Loga

La un secol de la fondarea ca prim liceu românesc din Timișoara pentru că duce mai departe idealurile națiunii noastre, prin educația de elită oferită elevilor săi prin proiectele și programele pe care le implementează, dar mai ales prin onorarea istoriei sale, a Timișoarei și a Banatului, oferind totodată României numeroși absolvenți de renume. Pentru că menține mereu vii valorile patronului său spiritual Constantin Diaconovici Loga, ale cărui principii erau luminarea minții și îmbunătățirea inimii printr-o educație completă a tinerelor generații.

Noi conferim Crucea Casei Regale a României

Drept care îi dăm acest brevet subscris de Noi

MARGARETA

Brevet nr. 54                           Dat în București la 25 octombrie 2019

 

În sală, la eveniment, a fost prezentă și o delegație a Colegiului Național C. D. Loga  formată din profesorul Mihai Neamțu și elevii Alexandru Brăteanu, Oana Voiculescu, Mădălina Vlad și Tudor Frățilă.

 

 

Crucea Casei Regale a României  este o decorație instituită în 2008 prin ordinul Majestatii Sale Regelui Mihai I, Seful Casei Regale a României. Ea va fi acordată unui numar de maximum 150 de personalități ori instituții, aflate în România sau în străinătate.

Posesorii Crucii Casei Regale a României sărbătoresc  ziua Crucii Casei Regale în fiecare an la 26 martie, ziua în care Carol I a devenit Rege al României, prin votul reprezentanților națiunii.

Crucea Casei Regale este din argint masiv (925) si email albastru. Ea este formata dintr-o cruce cu dimensiuni de 40×40 mm și dintr-o coroană cu dimensiunea de 20×20 mm.

Pe faţă, decoraţia are, în mijlocul crucii de argint emailate un cerc în care se află cifrul personal al Majestăţii Sale Custodele Coroanei. Pe verso, acelaşi cerc are Stema Regală.

La decorația pentru bărbați, panglica este de culoare argintie și are două dungi albastre pe margine, precum și o dungă pe mijloc. Forma panglicii este un dreptunghi vertical, adăugat deasupra coroanei.

Decorația se prinde cu ac, la piept, în partea stângă.