INFORMAȚII DESPRE COVID19 DE LA ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII
Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om, se știe că mai multe coronavirusuri provoacă infecții respiratorii, de la răceala comună la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul respirator acut sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă boala coronavirus COVID-19.
COVID-19 este boala infecțioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus și boala nu au fost cunoscute înainte de apariția focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019.
Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri de cap, congestie nazală, rinoree, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) se recuperează de boală fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care suferă COVID-19 devine grav bolnav și prezintă dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale subiacente, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte boli grave. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite asistență medicală.
Oamenii pot fi infectați cu COVID-19 de la alții care au virusul. Boala se poate răspândi de la persoană la persoană prin picături mici din nas sau gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 tușește sau expiră. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei. Alte persoane iau apoi COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafețe, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să se infecteze cu COVID-19 dacă inhalează picături de la o persoană cu COVID-19 care tușește sau expiră picături. Acesta este motivul pentru care este important să stați la mai mult de 1 metru de o persoană bolnavă.
OMS evaluează cercetările în curs de desfășurare a modului în care COVID-19 este răspândit și va continua să împărtășească rezultatele actualizate.
Poate fi transmis virusul care provoacă COVID-19 prin aer? Studiile de până acum sugerează că virusul care provoacă COVID-19 este transmis mai ales prin contactul cu picăturile respiratorii, mai degrabă decât prin aer.
Virusul care provoacă CoVID-19 poate fi luat de la o persoană care nu are simptome? Principala modalitate de răspândire a bolii este prin picături respiratorii eliminate de cineva care tușește. Riscul de a prinde COVID-19 de la cineva care nu prezintă simptome deloc este foarte mic. Cu toate acestea, multe persoane cu COVID-19 prezintă doar simptome ușoare. Acest lucru este valabil în special în primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibil să prindem COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse ușoară și nu se simte rău. OMS evaluează cercetările în curs de desfășurare a perioadei de transmitere a COVID-19 și va continua să împărtășească rezultatele actualizate.
Pot să mă infectez cu COVID-19 din fecalele cuiva cu boală? Riscul de a capta COVID-19 din fecalele unei persoane infectate pare a fi scăzut. Deși primele investigații sugerează că virusul poate fi prezent în fecale în unele cazuri, răspândirea pe această cale nu este o caracteristică principală a focarului. OMS evaluează cercetările în curs privind modalitățile de răspândire a COVID-19 și va continua să împărtășească noi descoperiri. Deoarece acesta este un risc, totuși, este un alt motiv pentru a curăța mâinile în mod regulat, după utilizarea băii și înainte de a mânca.
Măsuri de protecție pentru toată lumea
Fiți la curent cu cele mai recente informații despre focarul COVID-19, disponibile pe site-ul OMS și prin intermediul autorității dumneavoastră naționale și locale de sănătate publică. Multe țări din întreaga lume au observat cazuri de COVID-19 și mai multe au observat focare. Autoritățile din China și din alte țări au reușit să încetinească sau să oprească focarele. Cu toate acestea, situația este imprevizibilă, așa că verificați în mod regulat cele mai recente știri.
Puteți reduce șansele de a fi infectat sau de a răspândi COVID-19 luând câteva măsuri de precauție simple:
- Curățați-vă regulat și bine mâinile cu o frecare pe mâini pe bază de alcool sau spălați-le cu apă și săpun. De ce? Spălarea mâinilor cu apă și săpun sau folosirea frecării pe bază de alcool ucide viruși care pot fi pe mâinile tale.
- Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între tine și oricine tuse sau strănut.
De ce? Când cineva tușește sau strănut, pulverizează mici picături de lichid din nas sau gură, care pot conține virus. Dacă sunteți prea aproape, puteți inspira picăturile, inclusiv virusul COVID-19 dacă persoana care tuse are boala.
- Evitați să atingeți ochii, nasul și gura. De ce? Mâinile ating multe suprafețe și pot ridica viruși. Odată contaminate, mâinile pot transfera virusul la ochi, nas sau gură. De acolo, virusul îți poate intra în corp și te poate îmbolnăvi.
- Asigurați-vă că și dvs. și oamenii din jurul dvs. urmăriți o igienă respiratorie bună. Aceasta înseamnă să-ți acoperi gura și nasul cu cotul sau țesutul îndoit atunci când tușești sau stranți. Apoi aruncați imediat țesutul folosit. De ce? Picăturile răspândesc virusul. Urmărind o igienă respiratorie bună, protejezi oamenii din jurul tău de viruși, cum ar fi răceala, gripa și COVID-19.
- Rămâi acasă dacă te simți rău. Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală și apelați în avans. Urmați indicațiile autorității locale de sănătate. De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai actualizate informații despre situația din zona dvs. Apelarea în avans vă va permite furnizorului de servicii medicale să vă direcționeze rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru vă va proteja și va ajuta la prevenirea răspândirii virusurilor și a altor infecții.
- Rămâneți la curent cu ultimele noutăți despre COVID-19. Urmați sfaturile oferite de furnizorul dumneavoastră de asistență medicală, de autoritatea dvs. națională și locală de sănătate publică sau de angajatorul dvs. despre cum să vă protejați pe voi și pe ceilalți de COVID-19. De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai actualizate informații cu privire la răspândirea COVID-19 în zona dvs. Acestea sunt cele mai bine plasate pentru a vă sfătui despre ce ar trebui să facă oamenii din zona dvs. pentru a se proteja.
- Țineți-vă la curent cu cele mai recente hotspot-uri COVID-19 (orașe sau zone locale în care COVID-19 se răspândește pe scară largă). Dacă este posibil, evitați să călătoriți în locuri – mai ales dacă sunteți o persoană mai în vârstă sau aveți diabet, boli de inimă sau pulmonare. De ce? Aveți o șansă mai mare de a prinde COVID-19 într-una din aceste zone
- Măsuri de protecție pentru persoanele care sunt sau au vizitat recent (ultimele 14 zile) zonele în care se răspândește COVID-19: Urmați îndrumările expuse mai sus (Măsuri de protecție pentru toată lumea); Auto-izolați rămânând acasă dacă începeți să vă simțiți rău, chiar și cu simptome ușoare, cum ar fi dureri de cap, febră de grad scăzut (37,3 C sau peste) și nas ușor curgător, până când vă recuperați. Dacă este esențial pentru dvs. ca cineva să vă aducă provizii sau să ieșiți, de ex. pentru a cumpăra mâncare, apoi purtați o mască pentru a evita infectarea altor persoane. De ce? Evitarea contactului cu alții și vizitele la unitățile medicale vor permite ca aceste facilități să funcționeze mai eficient și vă vor ajuta să vă protejați și pe ceilalți împotriva posibilelor COVID-19 și a altor virusuri. Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați imediat sfaturi medicale, deoarece acest lucru se poate datora unei infecții respiratorii sau altei afecțiuni grave. Sunați în avans și informați furnizorul dvs. despre orice călătorie recentă sau contact cu călătorii. De ce? Apelarea în avans va permite furnizorului de servicii medicale să vă direcționeze rapid către unitatea de sănătate potrivită. Acest lucru va ajuta, de asemenea, să prevină o posibilă răspândire a COVID-19 și a altor virusuri.