C.D. LOGA CENTENAR – Vineri, 11 octombrie 2019

Vineri, 11 octombrie 2019

Începând cu ora 10, în sala de festivități s-a desfășurat un Consiliu Profesoral Solemn, la care au luat parte cadre didactice și dascăli pensionați, absolvenți. Consiliul a fost prezidat de către directorul Colegiului Național C. D. Loga, prof. Tihomir Milin, care a dat citire procesului-verbal luat pe 11 octombrie 1919, cu prilejul primei conferințe a corpului profesoral, sub conducerea profesorului Silviu Bejan, primul director al școlii. Într-o atmosferă solemnă, în fața unei săli arhipline, directorul a ținut să sublinieze meritul predecesorilor, al șirului de dascăli care au transformat numele școlii în renume.  A urmat decernarea diplomelor de mulțumire și recunoștință pentru foștii directori și directori adjuncți ai insituției. Au fost prezenți: Ion Nedin, Radovan Alexandru, Stoia Simona Laura, Mariea Ștefan, Agneta Gizela Fuioagă (foști directori), Boar Renata, Craina Violeta, Patriciu Minerva, Goșa Simona (foști directori adjuncți).

La ora 12.30, ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului a oficiat slujba de sfințire a plăcii comemorative amplaste la intrarea în școală, operă a artistei plastice Linda Saskia Menczel, fost dascăl la Loga. A urmat sfințirea a două busturi, executate de către același artist plastic, amplasate în holul de intrare al Colegiului. Unul îl înfățișează pe Constantin Diaconovici Loga, patronul spirirual al unității școlare, iar cel de al doilea pe Silviu Bejan, primul director sub administrație românească. Busturile au fost executate cu sprijinul substanțial, finaciar și moral, al Primăriei Municpiului Timișoara și al Casei de Cultură a Muncipiului Timișoara. De asemenea, s-a sfințit și placa dezvelită în memoria elevului martir Silviu Sebastian Iordan, prin strădania foștilor colegi de clasă, în prezența mamei celui dispărut. Mai apoi, în bisericuța din curtea liceului, s-a oficiat de către ÎPS Ioan Selejan un scurt parastas întru pomenirea celui care a fost Silviu Sebastian Iordan.

În jurul orelor 14, s-a trecut la plantarea stejarului centenar, în curtea interioară a liceului, partea dinspre capelă. Locul a fost marcat printr-o inscripție specială, prin amabilitatea domnului Gigi Rece.

Începând cu ora 17.30, Sala Mare a Teatrului Național, pusă la dispoziție cu generozitate de domana director a instituției,  a găzduit un eveniment de gală. Într-o atmosferă plină de emoție și de bucurie, și-au făcut apariția cei 500 de invitați, printre care, alături de absolvenți, au fost prezente numeroase  oficialități reprezentând principalele instituții ale județului: Mitropolia Banatului, Prefectura Timiș, Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Inspectoratul Școlar Timiș, Universitatea de Vest, Politehnica Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie, Jandarmeria Română, Poliția Municipiului Timișoara etc. Totul a debutat cu proiecția filemlor realizate de către prof. univ. dr. Brîndușla Armanca și Roxana Morun, realizator al TVR Timișoara. A urmat discursul directorului școlii, profesor Tihomir Milin. În cuvântul rostit, acesta a făcut o succintă trecere în revistă a momentelor de referință din istoria centenară a colegiului și a mulțumit dascălilor și elevilor școlii de acum și din veac, care, prin efortul lor, prin dăruire și consecvență au contribuit la creșterea prestigiului școlii.

Programul artistic a fost prezentat de către distinsul Director al Operei Române din Timișoara, domnul Cristian Rudic, și a inclus momente de mare ținută realizate de către elevii școlii, sub atenta coordonare a profesorului Truică Otniel, de elevi ai Liceului German Nicolaus Lenau, ai liceului maghiar Bela Bartok, precum și de către Corul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Timișoara, sub conducerea inegalabilului profesor Ioța Bugarschi, fost dascăl al Colegiului Loga. Momentele artistice au vizat sublinierea specificității Banatului ca spațiu multietnic, multilingvistic și multicultural și au fost gândite  spre a marca prezența celor trei secții care au funcționat în cadrul școlii, cu predare în limbile celor mai numeroase etnii din Vestul României.

În deschiderea programului, s-a dat citire discursrurilor scrise trimise de către Președintele Academiei Române, acad. Prof. univ. dr. Ion Aurel Pop, de Președintele Alianței Colegiilor Centenare, prof. George Cazacu, de Secretarul de Stat în Ministerul Educației, prof. Florin Lixandru, din partea căruia Colegiul a primit o diplomă de recunoștință și o plachetă aniversară.

Dintre oficialități, s-au adresat celor prezenți reprezentantul Consiliului Județean Timiș, Primarul Timișoarei, prof. univ. dr. Nicolae Robu, prof. Aura Codruța Danielescu, Inspector școlar general la ISJ Timiș, prof. univ. dr. Petru Ștefea, președintele Comitetului de părinți pe școală. Salutul elevilor a fost transmis de către elevul Tudor Frățilă, președintele comitetului de elevi pe școală.

Pe rând, au luat cuvântul foști directori (Ioan Nedin și Alexandru Radovan) și absolvenți ai Colegiului: Generalul Radu Teodoru, ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepsicopul Aradului,  regizorul Timotei Ursu, prof. univ. dr. Răzvan Gelca, medicul Marius Craina.

Programul s-a încheiat cu un moment de operă pregătit și interpretat superb de către eleva Anamaria Ștefea. Apoi, directorul școlii, mulțumind celor prezenți, i-a invitat să coboare în foaierul Operei, unde s-a pregătit un bufet și s-a ciocnit un pahar cu șampanie în cinstea împlinirii celor 100 de ani de existență a școlii. S-au realizat fotografii și au avut loc întâlniri emoționante cu absolvenții. Evenimentul s-a încheiat în jurul orelor 22,30.