C.D. LOGA CENTENAR – Joi, 10 octombrie 2019

Evenimentele rezervate acestei zile au fost foarte dense și consistente. Mai întâi, de la ora 9, în sala de festivități a colegiului, în prezența unui auditoriu impresionant (cca. 400 de persoane), domnul inginer Adrian Gheorghiu, absolvent al Colegiului, promoția 1975, un profesionist cu o vastă experiență în domeniul științelor, a susținut conferința Per aspera ad astra – sau mic manual practic despre cum să transformi visele în realitate. Subiectele atinse au suscitat interesul major al elevilor, interesați de toate descoperirile științifice și de modul în care știința va influența viitorul omenirii, în bine sau în rău.
Începând cu ora 11, sala festivă a colegiului, arhiplină, a găzduit lansarea a trei cărți despre Colegiul Național C. D. Loga.
Prima carte, intitulată Noi cei de la Loga. În oglinda veacului, poartă semnătura a doi absolvenți de marcă ai școlii: Vasile Bogdan și Titus Suciu. Este o carte specială, unică, ce reunește interviuri, mărturii, evocări ale peste 100 de absolvenți ai Colegiului, din promoții foarte diferite, care au performat în domenii dintre cele mai neașteptate. Parcurgerea ei permite o reconstituire, evident subiectivă, a istoriei centenare a liceului și permite înțelegerea valorilor pe care școala le-a promovat și perpetuat, a parcursului profesional al celor care au absolvit-o. Efortul imens al autorilor, de la identifcarea interlocutorilor la șlefuirea materialelor predate tiparului, de ilustrare a acestora cu imagini sugestive etc., a fost răsplătită pe deplin prin interesul trezit în rândul cititorilor și prin aprecierile laudative ulterioare.
A doua carte poartă semnătura a doi dascăli de prestigiu ai școlii prof. Linda Saskia Menczel, reputat artist plastic, și prof. dr. Florentina Leucuția. Intitulată PHILOLOG, cartea reunește peste 100 de fotografii și 100 de texte (scrise în limbile română și engleză) ale căror autori sunt elevii școlii. O astfel de inițiativă a urmărit să încurajeze creativitatea elevilor într-un cadru nonformal, cultivându-le pasiunile.
A treia carte prezentată publicului a fost cea semnată de către directorul școlii, profesorul Tihomir Milin, în calitate de editor. Cartea poartă titlul: Din istoria Colegiului Național C. D. Loga – Timișoara. Documente și imagini. Pentru prima dată s-a încercat reunirea documentelor relevante pentru primul secol de existență a aceastei instituții de învățământ: anuare, procese verbale de inspecție, fotografii, credenționale, foi de inspecție, articole din presa vremii care au legătură cu viața școlii etc. Cartea reproduce peste 40 de tablouri de absolvire, puse la dispoziție cu generozitate de către absolvenți. Sunt evocate și figurile unor dascăli de excepție ai școlii.
De la ora 13, prestigiosul istoric prof. dr. Dumitru Tomoni, a susținut o conferință despre elevul martir Silviu Sebastian Iordan, absolvent al Colegiului Național C. D. Loga, ucis în timpul Revoluției anticomuniste din decembrie 1989. În sală au fost prezenți și o parte dintre colegii elevului-martir care i-au evocat personalitatea și au vorbit despre curajul, sacrificiul și demnitatea acestuia. Totul a culminat cu lansarea volumului SILVIU Sebastian Iordan. In memoriam, in perpetuam memoriam, editat de Cosmin Andreica, Vasile Bogdan, Constantin Catană, Camelia Iordan, Flavius Jurcău, Paul Popovici, Paul Siladi, Octavian Coriolan Todor.
De la ora 14 a continuat, în sala festivă, întâlnirea absolvenților. Cu acest prilej au fost difuzate în premieră mai multe filmulețe despre viața școlii și despre istoria ei centenară. Filmele au fost realizate prin efortul și amabilitatea a două absolvente de marcă ale școlii, nume importante în lumea presei: prof. univ. dr. Brândușa Armanca și Roxana Morun.
În paralel, în Piața Libertății, între orele 10-13, membrii Cercului de Robotică al Colegiului Național C. D. Loga, sub coordonarea d-lui profesor Ovidiu Rușeț, și-au prezentat realizările și au oferit celor interesați detalii despre proiectele aflate în lucru.